پرندگان بزرگ برای ساخت پر، کاپشن مناسب تر می باشند. پری که از پرده غاز تهیه میشود به عنوان گرمترین و در عین حال سبک ترین نوع الیاف شناخته شده است؛ کاپشن هایی که از پر اردک و یا ترکیبی از پر اردک و غاز تهیه میشود به نسبت ارزان تر از کاپشن هایی است که از پر خالص غاز تهیه میشود.
یکی از نقاط ضعف کاپشن های پر میتوانند به عکس العمل آن هنگام خیس شدن اشاره کرد، هنگامی که پر ها خیس میشوند عملکرد ضعیفی در آن موقعیت نشان میدهند؛ همین عملکرد ضعیف باعث شده است که تولید کنندگان پوشاک زمستانی، الیاف پر را با لایه های ضدآب قوی میپوشانند. پس در این صورت هنگام خرید کاپشن پر و تمامی پوشاکی که از جنس پر ساخته شده اند، کیفیت و جنس رویه آن بشدت حائز اهمیت است.
این نوع پوشاک را میتوان هم کاپشن مردانه دانست و هم زنانه.
پرکرک به عنوان سبک ترین عایق با بیشترین قابلیت تراکم پذیری در جهان شناخته شده اما هر نوع پری قابلیت تراکم بالا را ندارد. شناخت کیفیت پرکرک کلیدی برای شناخت عملکرد پوشاک پر مورد نیاز شماست.
پرکرک چیست؟
پری که در کیسه خواب یا کاپشن شماست بر تن اردک یا غاز هم مانند عایق عمل می کند. مرغابی ها در زیر پرهای ضدآب شان خوشه هایی از پرکرک دارند که آنها را در سرما گرم نگه می دارد و نیز از رطوبت محیط شان حفظ می کند. بر خلاف پر(درشت) که یک محور مرکزی محکم با قلاب های متصل به آن در دو طرف دارد، پرکرک یک ساقه تاج مانند نرم با رشته های فیبری نرم و پف کرده در انتها دارد. پرکرک با کیفیت بالا آنقدر سبک است که اگر چشمانتان را ببندید و کسی توده ای از آن را در کف دستتان بگذارد ممکن است حتی آن را حس نکنید تا هنگامی که کم کم دستتان را گرم کند.
پرکرک با کیفیت پایین مانند آنهایی که در برخی بالش ها و لحاف ها یافت می شود معمولا با درصد معینی از پر(درشت) مخلوط است. جدا کردن پرکرک از پر(درشت) به طور کامل مشگل است اما بیشتر پوشاک پر ورزش های فضای آزاد داری کیفیت مناسبی هستند و در آنها پر(درشت) کمتری یافت می شود.
کاپشن پر یکی از پوشاک معمول مورد استفاده در کوهنوردی و به خصوص کوهنوردی زمستانی است. تراکم کاپشن پر، پف شوندگی یا فیل پاور از واژه هایی هستند که اغلب برای توصیف یکی از مهمترین ویژگی های این کاپشن ها به کار برده می شوند. در این مقاله توضیح خواهیم داد که تراکم کاپشن پر چیست و در این باره به چه نکاتی می بایست توجه کنید.
شما حتما این عدد را بارها در مورد انواع تجهیزات پر مانند کاپشن و کیسه خواب دیده اید. مثلا کاپشن پر تراکم 800، 900 و غیره..
تراکم کاپشن پر یا Down Fill Power چه معنایی دارد؟
میزان تراکم کاپشن پر عددی است که کیفیت نسبی پر را نشان می دهد. این عدد در محیط آزمایشگاهی به دست می آید و نشان می دهد که یک اونس پر چند اینچ مکعب پف می کند. هر چه این مقدار بیشتر باشد به معنای پف شدن بیشتر و ایجاد عایق قوی تری خواهد بود.
لازم به ذکر است که تراکم کاپشن پر به شما نمی گوید که یک کاپشن چقدر می تواند گرم باشد، چرا که بسیاری از عوامل دیگر بر میزان گرمایش تاثیر می گذارند. از جمله اینکه چقدر پر در تولید یک کاپشن به کار رفته است.
Fill Power (درجه پف کردگی) چیست؟
حتی در طبقه بندی پرکرک های با کیفیت بالا تفاوت هست. این کیفیت بستگی به نوع و سن پرنده دارد. پرکرک مرغابی کیفیت پایین تری نسبت به غاز دارد با یک استثنا مربوط به پر مرغابی اقیانوس شمالی که کیفیتی بسیار بالا دارد. به طور کلی پرندگان بالغ تر دارای پرهای بزرگ با خوشه های بلندتر هستند که پرکرک با کیفیت بالایی را تولید میکنند. پرکرک غاز مجارستانی عموما به عنوان بهترین منبع پرکرک نرم شاخته شده است. کیفیت پرکرک با Fill Power (درجه پف کردگی) درجه بندی می شود.
هدف عایق به دام انداختن بیشترین ذرات هوا (برای حفظ گرما) با کمترین مقدار الیاف یا پر است. Fill Power (درجه پف کردگی) یک درجه بندی برای ارزیابی مستقیم این کیفیت است. Fill Power (درجه پف کردگی) حجم اینچ مکعب فضاست که یک اونس از پر می تواند آن را پر کند. بنابر این اگر به طور مثال Fill Power (درجه پف کردگی) کاپشن تان 600 است بدان معناست که یک اونس از پر آن 600 اینچ مکعب را پر می کند. به طور مشابه یک اونس از پر درجه 800 به نوبه خود 800 اینچ مکعب را پر می کند که 33% پف کردگی بیشتر نسبت به نمونه 600 دارد. ارزیابی های کارشناسی شده در فضای آزمایشگاهی با استاندارد ویژه انجام می شود تا نتایج قابل اطمینان بدست آید. برای پوشاک پر ورزش های فضای آزاد درجه پف کردگی از 500-550 شروع شده و بالاترین حد آن حدود 900 است. پوشاک پر با درجه بالاتر از 750 مناسب برنامه های حرفه ای و با کیفیت بالاست.
پر با تراکم بیشتر گرمتر است
شهرت و محبوبیت پر برای ماجراجویی در ورزشهای فضای باز مانند کوهنوردی از امکان فشرده سازی به شکلی کوچک و قابلیت حمل راحت آن و البته پف شدن مجدد پس از باز کردن آمده است. کلید گرمای پر، تشکیل فضاهای کوچک هوایی در بین کرک های پر است که به عنوان یک عایق حرارتی عمل می کنند. (مانند اتفاقی که در فلاسک دوجداره شما روی می دهد.)
پرهای با کیفیت تر پس از فشرده سازی و باز کردن مجددا به سمت بالا پف می کنند که باعث به دام افتادن این منافذ هوایی در بین آنها می گردد.
تست تراکم کاپشن پر چگونه انجام می شود.
این آزمایش معمولا با پر کردن یک سیلندر بزرگ با یک اونس پر (28.349 گرم) انجام می شود. سپس یک دیسک با وزن کم در بالا قرار گرفته و به آرامی شروع به فرو رفتن و فشردن پر درون سیلندر می کند. دقیقا پس از یک دقیقه موقعیت دیسک در سیلندر ثبت شده و حجم پر فشرده شده در آن نقطه محاسبه می شود.
پس به طور مثال نتیجه 450 اینچ مکعب برابر است با تراکم پر 450 یا فیل پاور 450. خاصیت ارتجاعی یا پف شدن بیشتر در اینجا به معنای آن است که پر توان پر کردن بیشتر ی دارد.

تراکم کاپشن پر بالا به چه معناست؟
در وهله اول هر چه تراکم بیشتر باشد قیمت بیشتری صرف تولید پر شده و در نتیجه محصولات حاصل از آن هم گرانتر خواهند بود. بنابراین در اینجا یک سبک سنگین کردن بین قیمت و میزان تراکم کاپشن پر وجود دارد. اگر وزن برایتان مهمتر است باید مدلهای با تراکم بیشتر را تهیه کنید و اگر میخواهید در بودجه صرفه جویی کنید کاپشن پر های با تراکم کمتر اما میزان پر بیشتر مناسب ترند.
از نظر تئوری یک کاپشن پر با تراکم 900 که 50 گرم پر دارد، به اندازه یک کاپشن پر با پف شودگی 50 که 100 گرم پر دارد از نظر گرمایی برابر است. همچنین به اندازه کاپشن پر اولی می تواند به اندازه نصف کاپش دومی فشرده شود و در نتیجه جای کمتری در کوله پشتی شما خواهد گرفت. چیزی که به خصوص برای طرفداران سبک آلپی اهمیت دارد.
نکات دیگر درباره گرما
سایر لباس شما، جنس پوسته کاپشن، و بسیاری جزییات دیگر از جمله طراحی می توانند روی ظرفیت گرمایی تاثیر داشته باشند. همچنین افراد مختلف با متابولیسم های گوناگون و تجربه و آمادگی متفاوت در سرما عملکرد یکسانی نخواهند داشت. پس این امکان هست که یک کاپشن برای یک نفر مناسب و برای فرد دیگر ناکافی باشد.
آیا امکان مقایسه کاپشن پر با کاپشن الیاف مصنوعی وجود دارد؟
در عمل هنوز هیچ معیاری برای ارزیابی توان گرمایی کاپشن های الیاف مصنوعی مانند توان پف کردن پر ایجاد نشده است، لذا امکان مقایسه آنها به شکل استاندارد امکان پذیر نیست.
آیا باید همیشه دنبال تراکم پر بالاتر باشیم؟
خیر. لازم نیست! اگر برای کوهنوردی معمول و اسکی در پیست برنامه دارید، قدرت پر کردن یا تراکم کمتر هم می تواند برایتان کافی باشد. در این صورت می توانید در بودجه خود صرف جویی کنید. تراکم کاپشن پر 550 تا 600 در اکثر موارد کافی خواهد بود.
اما اگر برای کوهنوردی فنی زمستانی، صعود به قلل مرتفع در زمستان (به خصوص برنامه های چند روزه) یا صعود به قلل 7000 و 8000 متری برنامه دارید، عقلانی است که بودجه بیشتری صرف کنید تا به ازای وزن و حجم کمتر گرمای بیشتری به دست آورید.
مزایا و معایب کاپشن پر
کاپشن پر دارای مزایا و معایبی است؛ مزایا و معایب اصلی کاپشن پر شامل موارد زیر می باشد:
مزایا
از مزایای کاپشن پر میتوان به موراد زیر اشاره کرد:
- مقاومت کاپشن پر در برابر آب و باد
- عایق حرارتی بالای کاپشن پر
- کاپشن پر مناسب برای فعالیت های بیرونی
- سبک و راحت بودن کاپشن پر
- طراحی متنوع کاپشن پر
معایب
از معایب کاپشن پر میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- قیمت بالا
- حساسیت به آب
- حجم بزرگ
دسته بندی:
وبلاگ ما
پارچه گورتکس چیست؟ همه چیز را درباره این فناوری را بدانید! پارچه گورتکس چیست؟ گورتکس یک غشای پارچه ای ضد…
کاپشنهای ساخته شده از کرک طبیعی پرندگان، در اصطلاح کاپشن پر میگویند. کاپشن پر از پر های نرم و سبک ساخته شده…
گتر کوهنوردی چیست؟ گتر کوهنوردی در بين لوازم این شاخه، از درجه دوم اهميت برخوردار است. ولی با همین اهمیت…
کوهنوردی ورزشی است که در آن با استفاده از ابزار ویژه از کوه بالا میروند برای دست یافتن بر ارتفاعات و قلل آن.…
کیف و کوله پشتی کوهنوردی یکی از مهمترین وسایل مورد نیاز برای کوهنوردان است. این کوله پشتی ها برای حمل…
قیمت و خرید انواع “کیسه خواب” کوهنوردی و کمپینگ برای کمپ کردن و شبمانی در طبیعت به ملزومات خواب نیاز…
الیاف هالو Hollow fibers از تولیدات منحصر به فرد گروه صنعتی تندگویانTondgooyan Industrial Group است که به بالاترین کیفیت تولید…
دیدگاه مشتریان
0 دیدگاه